tepaeLogo

Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

Παιδαγωγική Σχολή

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

logotype

My Erasmus Experience

Αρχική > Σπουδές > Erasmus > My Erasmus Experience

Erasmus

Το Erasmus+ σπουδές ήταν μια εμπειρία που με τον καιρό συνειδητοποιώ πως δεν θα ξαναζήσω κι αυτό την κάνει μοναδική. Τα μαθήματα στην σχολή εκεί ήταν διαφορετικά. Τα τμήματα ήταν ολιγάριθμα και είχαμε καλή επαφή μεταξύ μας, φοιτητές και καθηγητές. Γνώρισα ανθρώπους που δε θα ξεχάσω ποτέ και είχα τις πιο έντονες στιγμές μου. Είδα εικόνες που θέλω να θυμάμαι. Το Σάλτσμπουργκ, ήταν αυτό που έψαχνα: μία πόλη που να μην είναι χαοτική αλλά ταυτόχρονα να είναι γεμάτη… Μακάρι όλοι να είχαμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε μια τέτοια εμπειρία!

Μια από τις καλύτερες εμπειρίες. Έμεινα πλήρως ευχαριστημένη από το πανεπιστήμιο. Οι καθηγητές εξαιρετικοί, αντιμετώπιζαν τους φοιτητές με τον ίδιο τρόπο και τα μαθήματα είχαν μορφή σεμιναρίων. Οι μετακινήσεις στην πόλη ήταν πολύ απλές εξαιτίας του μετρό και των συγκοινωνιών τους. Η πόλη έχει πολλά αξιοθέατα, μουσεία, πάρκα αλλά και βουνά για hiking, οπότε πάντα είχα κάποια εναλλακτική για να περάσω το χρόνο μου. Τα εισιτήρια για επίσκεψη των γύρω χωρών είναι εξαιρετικά φθηνά. Έμαθα πολλά καινούρια πράγματα και το πιο σημαντικό είναι ότι άλλαξα πολύ σαν άνθρωπος!

Οι τέσσερις μήνες μου άνοιξαν τα μάτια σε πολλά πράγματα. Πέρα από την αλληλεπίδραση με άτομα από όλο τον κόσμο, αυτό που ίσως μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος της Ισπανίας. Προσπαθούσαν να συμπεριλάβουν στις διαλέξεις πρωτοπόρους τρόπους διδασκαλίας όπως παιχνίδια, ομαδικές εργασίες, παρουσίαση ταινιών ή διάφορων βίντεο σχετικά με το μάθημα. Έδιναν βάση στα μέσα διδασκαλίας. Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω έναν άλλο πολιτισμό, να κάνω φίλους από πολλές διαφορετικές χώρες, να ταξιδέψω αλλά και να εκτιμήσω τα θετικά που έχει να προσφέρει η δικιά μου πατρίδα.

Η ευκαιρία να ταξιδέψω σε μία ξένη χώρα και να γνωρίσω φίλους από τόσο διαφορετικές κουλτούρες μου άνοιξε τους ορίζοντες και είμαι πολύ ευγνώμων για όλα όσα έζησα. Έζησα μία πολύ γεμάτη εμπειρία 🙂

Μπόρεσα να μάθω μια νέα κουλτούρα και να εκπροσωπήσω τη δική μου ελληνική κληρονομιά. Στα μαθήματα που απαιτούσαν την εξερεύνηση των αξιοθέατων πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαδρίτης μας ζητήθηκε να εξερευνήσουμε την πόλη, τα μουσεία, τις συναυλίες και τα θεατρικά έργα και να σκεφτούμε τη σημασία της για τη δική μας ακαδημαϊκή καριέρα και τη δια βίου μάθηση. Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα μοιράζονται παρόμοιες παιδαγωγικές θεωρίες και μέσα εφαρμογής ενώ έμαθα και νέες μεθόδους διδασκαλίας. Μια άλλη μοναδική εμπειρία που είχα ήταν να μάθω πώς να διδάσκω μια ξένη γλώσσα (αγγλικά) σε μια ξένη γλώσσα (ισπανικά).

Το πανεπιστήμιο παρόλο που ιδρύθηκε το 1222 σήμερα είναι πολύ καλά οργανωμένο. Στις βιβλιοθήκες μια εφαρμογή στο κινητό για την κράτηση θέσης και την επιβεβαίωση της έλευσης των φοιτητών είναι πολύ χρήσιμη! Η Πάντοβα σφύζει από ζωή. Υπάρχουν συνεχώς εκδηλώσεις με σημαντικά μειωμένη ή εντελώς δωρεάν είσοδο για φοιτητές. Η πολυπολιτισμικότητα του φοιτητικού πληθυσμού οδηγεί αναπόφευκτα σε ένα διαπολιτισμικό πανηγύρι! Άκουγα τη λέξη εράσμους ως κάτι μαγικό. Είναι μια απίστευτη εμπειρία που ανοίγει τους ορίζοντες και σε αλλάζει ολοκληρωτικά. Ευχαριστώ το ΑΠΘ που δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Τα μαθήματα δεν διαφέρουν και τόσο από τα μαθήματα του πανεπιστημίου μας. Επειδή είναι στα ελληνικά δεν υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σαν φοιτητές Εράσμους. Το πανεπιστήμιο Κύπρου έχει μία εξαιρετική βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η Πολωνία έχει ιδιαίτερα φθηνή ζωή, συγκριτικά με την Ελλάδα, γεγονός που βοηθά μια φοιτήτρια να ζήσει άνετα χωρίς να ξοδεύει υπερβολικά ποσά χρημάτων. Ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε όλη την Ευρώπη -και όχι μόνο- με πολύ προσιτές τιμές εισιτηρίων. Στην Κρακοβία πάνω από το μισό των κατοίκων της δεν μιλούν αγγλικά με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η επικοινωνία… Η όλη εμπειρία άξιζε και θα την επαναλάμβανα με κάθε ευκαιρία, θεωρώ ότι είναι εμπειρία που κάθε φοιτητής χρειάζεται να ζήσει παρά τις δυσκολίες που πιθανά θα εμφανιστούν σε αυτήν.

Όταν έκανα την αίτησή μου για το εράσμους, είχα βάλει ως πρώτη επιλογή το Πανεπιστήμιο του Πόζναν χωρίς να έχω επισκεφθεί τη χώρα ή να μιλώ τη γλώσσα. Η απόφασή μου με δικαίωσε διότι έκανα ένα εξάμηνο σε ένα πανεπιστήμιο το όποιο ήταν αρκετά προσεγμένο και καθαρό, με μεγάλη ιστορία και πληθώρα μαθημάτων. Οι καθηγητές ήταν σε καθημερινή επικοινωνία με τους φοιτητές, τα μαθήματα ήταν διαδραστικά. Εντυπωσιάστηκα και με την πόλη διότι ήταν πανέμορφη, πολύ καλά οργανωμένη, ασφαλής, με φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Χάρη στη συνοδό μου από το πολωνικό πανεπιστήμιο γνώρισα την κουλτούρα και την καθημερινή ζωή των Πολωνών.

Οι καθηγητές ανά μάθημα ήταν πάνω από 2, ιδιαίτερα φιλικοί και βοηθητικοί. Κάθε τμήμα είχε τη δική του ομάδα βόλεϊ, μπάσκετ, τένις, γυμναστήρια. Ετοιμάσαμε παράσταση για παιδιά ηλικίας 3-4 ετών!

Η εμπειρία μου τους πέντε μήνες στην Τσεχία με βοήθησε να αναπτυχθώ. Μέσα από τα μαθήματα γνώρισα τα εκπαιδευτικά συστήματα από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, συνεργάστηκα με φοιτητές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σε ένα κλίμα δημιουργίας και ευχάριστης διάθεσης. Οι καθηγητές/τριες ήταν φιλικοί/ές, ευγενικοί/ές, μας ενθάρρυναν να μιλήσουμε κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δοκίμασα να ζήσω μια χώρα της Ευρώπης και να δω πως μπορώ να ανταπεξέλθω σε αυτή την συνθήκη, δημιούργησα φιλίες με υπέροχους ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Η εμπειρία με βοήθησε να διευρύνω τους ορίζοντές μου.

Εξοικειώθηκα με λέξεις που συσχετίζονται με την παιδαγωγική επιστήμη. Παρουσίασα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και έμαθα το αντίστοιχο πολλών ευρωπαϊκών και μη χωρών. Το να γνωρίζεις άτομα από διαφορετικές χώρες είναι υπέροχο αν και είναι αρκετά επώδυνο όταν έρχεται η ώρα του αποχωρισμού… Η εμπειρία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μου! Σίγουρα δεν επιστρέφεις το ίδιο άτομο αλλά ωριμότερος, πιο σίγουρος και γεμάτος νέες γνώσεις, έχοντας διευρύνει τους ορίζοντες σου. Το να πας να ζήσεις σε μια ξένη χώρα, έστω και για ένα βραχύ χρονικό διάστημα μπορεί να φαντάζει τρομακτικό, ωστόσο νιώθω ευγνώμων που πήρα αυτή την απόφαση!

Εξοικειώθηκα με λέξεις που συσχετίζονται με την παιδαγωγική επιστήμη. Παρουσίασα το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και έμαθα το αντίστοιχο πολλών ευρωπαϊκών και μη χωρών. Το να γνωρίζεις άτομα από διαφορετικές χώρες είναι υπέροχο αν και είναι αρκετά επώδυνο όταν έρχεται η ώρα του αποχωρισμού… Η εμπειρία θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μου! Σίγουρα δεν επιστρέφεις το ίδιο άτομο αλλά ωριμότερος, πιο σίγουρος και γεμάτος νέες γνώσεις, έχοντας διευρύνει τους ορίζοντες σου. Το να πας να ζήσεις σε μια ξένη χώρα, έστω και για ένα βραχύ χρονικό διάστημα μπορεί να φαντάζει τρομακτικό, ωστόσο νιώθω ευγνώμων που πήρα αυτή την απόφαση!

Μετάβαση στο περιεχόμενο