Σοφία Ζαραμπούκα ( έτος αναγόρευσης 2022 )
Προτείνοντες/ουσες καθηγητές/τριες
- Μελπομένη Κανατσούλη
- Ιφιγένεια Βαμβακίδου
- Πετρούλα Τσοκαλίδου
- Μαρία Παπαδοπούλου
Ημερομηνία αναγόρευσης
09 Νοεμβρίου 2022
Σύντομο Βιογραφικό
Η Σοφία Ζαραμπούκα είναι γνωστή συγγραφέας, εικονογράφος και σκηνογράφος.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, τα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια. Ο πατέρας της, Κωνσταντινουπολίτης, ήρθε στην Αθήνα το ‘22. Η μητέρα της ήταν Ιταλίδα.
Μετά τις γυμνασιακές σπουδές της στο Αμερικανικό κολλέγιο Pierce και τη μαθητεία της στο Θέατρο Τέχνης, σπούδασε στην Αμερική καλές τέχνες και ειδικότερα την αισθητική του εντύπου, με υποτροφία του γραφείου Δοξιάδη.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε στις εκδόσεις Δοξιάδη έως ότου η Νανά Καλιανέση, ιδρύτρια των εκδόσεων Κέδρος, ανακάλυψε και εξέδωσε το πρώτο παιδικό βιβλίο της ΤΟ ΔΑΣΟΣ που γράφτηκε τον καιρό της δικτατορίας.
Έκτοτε αφιερώθηκε στο παιδικό βιβλίο.
Ακολούθησε η σειρά του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΙΛΙΑΔΑ και ΟΡΕΣΤΕΙΑ.
Η θεματική της, εκτός από τη μεταφορά της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας, είναι ποικίλη. Από τα εκατό περίπου βιβλία της, κάποια έχουν μεταφραστεί στην Αγγλική γλώσσα, όπως ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ από τις εκδόσεις του μουσείου GETTY και άλλα στη Σουηδική, Δανέζικη, Ιαπωνική, Κινέζικη, Ουγγρική και Αλβανική γλώσσα.
Η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε δύο φορές το «Βραβείο Ουράνη», το 1982 για το σύνολο του έργου της και το 2022 για το βιβλίο της 1821 ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Άλκη Ζέη ( έτος αναγόρευσης 2014 )
Προτείνοντες/ουσες καθηγητές/τριες
- Σωφρόνιος Χατζησαββίδης
- Μελπομένη Κανατσούλη
- Ανδρέας Καρακίτσιος
Ημερομηνία αναγόρευσης
23 Οκτωβρίου 2014
Σύντομο Βιογραφικό
Η Άλκη Ζέη έχει διαγράψει μία εξαιρετική πορεία στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας και λογοτεχνίας γενικότερα.
Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο όπου η Άλκη Ζέη πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια. Παντρεύτηκε με τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη, Γιώργο Σεβαστίκογλου που πέθανε το 1990. Έχει δύο παιδιά, την Ειρήνη που ζει στις Βρυξέλλες και εργάζεται σαν διερμηνέας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πέτρο που είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου και ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.
Η Άλκη Ζέη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο τμήμα Σεναριογραφίας.
Από το 1954 έως το 1964 έζησε σαν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση.
Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτή τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία και συγκεκριμένα το Παρίσι. Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ακόμα άρχισε να γράφει για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του κουκλοθέατρου "Μπάρμπα Μητούσης" που εμπνεύστριά του ήταν η Ελένη Περάκη-Θεοχάρη. Αργότερα έγραψε μια σειρά διηγημάτων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Νεανική Φωνή" ένα περιοδικό για νέους που ανάμεσα στους συνεργάτες του ήταν ο Τάσος Λιγνάδης και ο Μάριος Πλωρίτης. Κατά την παραμονή της στη Σοβιετική Ένωση, γράφει διηγήματα που τα στέλνει στην Ελλάδα και δημοσιεύονται στην "Επιθεώρηση Τέχνης" και αργότερα θα εκδοθούν σε βιβλίο με τον τίτλο "Αρβυλάκια και Γόβες". Πρώτο της μυθιστόρημα είναι το "Καπλάνι της Βιτρίνας" που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Το "Καπλάνι" εκδόθηκε για πρώτη φορά από τον εκδοτικό οίκο "Θεμέλιο" και ύστερα επανεκδόθηκε από τον "Κέδρο". Έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και στα Ελληνικά βρίσκεται στην 49η έκδοση. Μετά το "Καπλάνι" συνεχίζει να γράφει πάντα για παιδιά. "Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου" βρίσκεται στην 61η έκδοση και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Ακολουθεί το "Κοντά στις Ράγες" 33η έκδοση. Μεταφράστηκε στα αγγλικά και στα ιταλικά. Άλλα βιβλία της είναι: "Ο Θείος Πλάτων" 24η έκδοση. Μεταφράστηκε στα γαλλικά. "Μια Κυριακή του Απρίλη", μεταφράστηκε στα γαλλικά, ισπανικά και στα καταλάνικα.
"Τα Παπούτσια του Αννίβα", μεταφράστηκε στα γαλλικά. Τελευταίο της βιβλίο "Η Μωβ Ομπρέλα", Κέδρος 1995. "Το Καπλάνι της Βιτρίνας", "Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου" και το "Κοντά στις Ράγες" έχουν πάρει στις Ηνωμένες Πολιτείες το Βραβείο Μίλντρεντ Μπάτσελντερ –1974, 1974, 1976 που δίνεται για το καλύτερο ξένο παιδικό βιβλίο.
Το 1987 εκδίδει το πρώτο της μυθιστόρημα που δεν είναι για παιδιά, την "Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" που έγινε μπεστ σέλλερ και έχει πουλήσει 135.000 αντίτυπα.
Έχει μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά και δανέζικα.
Η Άλκη Ζέη έχει μεταφράσει πολλά βιβλία από τα ιταλικά, γαλλικά και ρωσικά. Έχει ακόμα γράψει δύο θεατρικά έργα για παιδιά. Τον "Κεραμυδοτρέχαλο" διασκευή από το μυθιστόρημα της Σουηδής συγγραφέως Άστριντ Λίνγκριντ, που ανέβασε παλαιότερα και ξανανέβασε το 1992 η Λήδα Πρωτοψάλτη στο Θέατρο Στοά και τον "Βασιλιά Ματία τον Πρώτο" διασκευή από το μυθιστόρημα του Πολωνού συγγραφέα Γιάνους Κόρτσακ που ανέβασε το 1982 η Ξένια Καλογεροπούλου στην παιδική της σκηνή.
Η Άλκη Ζέη πήρε το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το έτος 1992.
Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της.
Το 2012 αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου.