tepaeLogo

Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

Παιδαγωγική Σχολή

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

logotype

Outgoing Students

Αρχική > Σπουδές > Erasmus > Outgoing Students

Erasmus

Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι φοιτήτριες/ές του τμήματος, μπορούν να συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα κινητικότητας για σπουδές μεταβαίνοντας για 1-2 εξάμηνα σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.

Πώς μαθαίνω πληροφορίες;

Συντονίστρια ΤΕΠΑΕ Εξερχόμενων φοιτητριών/ών για Σπουδές, Κωνσταντίνα Δογάνη, kdogani@nured.auth.gr, +30 2310 991297.

Ιστοσελίδα Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΤΕΕΠ) https://eurep.auth.gr/el/students/studies (βλ. «Κινητικότητα Φοιτητών / Erasmus+ Σπουδές»).

Σχετικές ανακοινώσεις για ενημερωτικές εκδηλώσεις του Τμήματος Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΤΕΕΠ) και του ΤΕΠΑΕ.

Βασικές πληροφορίες για τη διαδικασία αίτησης ΠΡΙΝ τη μετακίνηση

Γιατί να συμμετέχω στο erasmus για σπουδές;

Η συμμετοχή δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με το διαφορετικό τρόπο διδασκαλίας και προσέγγισης του αντικειμένου σπουδών σε άλλο πανεπιστήμιο, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό με νέες γνώσεις και εμπειρίες. Παράλληλα, βελτιώνεται το επίπεδο ξένης γλώσσας σε ακαδημαϊκό και κοινωνικό επίπεδο καθώς διευρύνεται η ικανότητα επικοινωνίας με ανθρώπους άλλων λαών.

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής

Μπορούν να συμμετέχουν φοιτήτριες/τές όλων των κύκλων σπουδών σε επίπεδο Προπτυχιακό, Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό. Σε συνεννόηση με το Ίδρυμα Υποδοχής και το Τμήμα μας σπουδάζουν 1-2 εξάμηνα και τα μαθήματα αναγνωρίζονται κατά την επιστροφή.

Προπτυχιακές σπουδές: Δυνατότητα συμμετοχής από το 5ο εξάμηνο και εξής, διαθέτοντας 30 ects υπόλοιπο.

Μεταπτυχιακές σπουδές: Δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων σχετικών με το αντικείμενο του μεταπτυχιακού του ΤΕΠΑΕ.

Διδακτορικές σπουδές: Δυνατότητα (α) πραγματοποίησης μέρους της διδακτορικής διατριβής υπό την επίβλεψη μέλους ΔΕΠ του συνεργαζόμενου ιδρύματος σε συνεννόηση με τον κύριο επιβλέποντα μέλος ΔΕΠ του ΤΕΠΑΕ ή (β) παρακολούθηση μαθημάτων ή (γ) συνδυασμό των δύο επιλογών.

Δίνεται επιχορήγηση μέχρι 12 μήνες ανά κύκλο σπουδών, ανεξάρτητα από τον αριθμό και το είδος κινητικότητας (π.χ. για Σπουδές ή Πρακτική Άσκηση). Το ποσό μηνιαίας επιχορήγησης καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα υποδοχής.
Επίσης, ενισχύεται η κινητικότητα φοιτητών με λιγότερες ευκαιρίες με πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 250Ε/μήνα και ειδική πρόβλεψη για την αξιολόγηση των αιτήσεων. Αφορά φοιτητές/τριες που υπάγονται σε κατηγορίες ατόμων με συγκεκριμένο οικογενειακό υπόβαθρο (ορφανοί, μονογονεϊκή οικογένεια, 3 τέκνα και άνω, κ.ά.), ΑμεΑ, Έλληνες πολίτες μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, Ρομά, πρόσφυγες (βλ. και https://eurep.auth.gr/el/students/studies/amea).

Βήματα για την αρχική αίτηση

Πώς επιλέγω πανεπιστήμιο; Οι ενδιαφερόμενοι εξερχόμενοι φοιτητές για Σπουδές μπορούν να δουν τις διακρατικές συμφωνίες που διατηρεί το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με Πανεπιστήμια του εξωτερικού προκειμένου να βοηθηθούν στην επιλογή χώρας και πανεπιστημίου. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 30 πανεπιστήμια 15 διαφορετικών χωρών, με τα οποία το Τμήμα μας έχει συμφωνία. Δείτε σχετικά Διμερείς συμφωνίες.

Τα κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης των υποψηφίων σχετίζονται με βλ. και https://eurep.auth.gr/el/students/studies/evaluation:

(α) το επίπεδο ξένης γλώσσας που είναι διαθέσιμο μέχρι και την ημερομηνία αίτησης, με επαρκή αποδεδειγμένη γνώση με πτυχίο ανάλογα με τη γλώσσα που ορίζει το κάθε πανεπιστήμιο.

(β) το επίπεδο σπουδών (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, προπτυχιακό).

(γ) την επίδοση μέχρι το τρέχον εξάμηνο φοίτησης ως προς το έτος φοίτησης, το μέσο όρο βαθμολογίας μαθημάτων και τα περασμένα μαθήματα (50%). Για μεταπτυχιακό φ./ υποψήφιο διδάκτορα λαμβάνεται υπόψη και ο βαθμός και η διάρκεια κτήσης πτυχίου / μεταπτυχιακού διπλώματος.

(δ) Βιογραφικό σημείωμα & κίνητρα συμμετοχής.

Βασικές πληροφορίες για τη διαδικασία ΚΑΤΑ τη μετακίνηση

Μετά την επιλογή για συμμετοχή στο πρόγραμμα, κάθε φοιτήτρια/ής κάνει τα εξής απαραίτητα βήματα:

  1. Επικοινωνεί με το ξένο πανεπιστήμιο για τα έντυπα εγγραφής και τις προθεσμίες δήλωσης μαθημάτων (Learning Agreement). Επίσης, από την ιστοσελίδα του τμήματος του εξωτερικού και μετά από επικοινωνία με τον/την ECTS coordinator εξωτερικού πληροφορείται για τα μαθήματα που μπορείς να επιλέξει κατά το εξάμηνο σπουδών.
  2. Συνεργάζεται στενά με την ects coordinator του ΤΕΠΑΕ για την προετοιμασία των εγγράφων του τμήματος και του ΤΕΕΠ σχετικά με την επιλογή μαθημάτων. Τα μαθήματα πρέπει να είναι σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του ΤΕΠΑΕ και της Παιδαγωγικής Σχολής και να ισοδυναμούν με φόρτο εργασίας 30 ects. Κατά την επιστροφή προσμετρώνται στα μαθήματα προσανατολισμού.
  3. Ετοιμάζει και καταθέτει το Learning Agreement.
  4. Μετά την αποδοχή από το παν/μιο ετοιμάζει τα έντυπα χρηματοδότησης σε συνεργασία με τη γραμματεία ΤΕΠΑΕ.
  5. Μερικές φορές κατά τη μετακίνηση χρειάζεται να γίνονται κάποιες αλλαγές στα μαθήματα μετά από συνεννόηση με τους συντονιστές του εξωτερικού και του ΤΕΠΑΕ.

Σημαντική και η αναζήτηση στέγης σύμφωνα με τις οδηγίες κάθε πανεπιστημίου για παροχή φοιτητών εστιών αλλά και το Erasmus Student Network (ESN) της κάθε χώρας.

Βασικές πληροφορίες για τη διαδικασία ΜΕΤΑ τη μετακίνηση

Μέσα σε 2 εβδομάδες από την επιστροφή κάθε φοιτήτρια/ής επικοινωνεί με την συντονίστρια ECTS του Τμήματος για τη διαδικασία αναγνώρισης των μαθημάτων που έχει περάσει με επιτυχία στο εξωτερικό, ώστε να λάβει το υπόλοιπο ποσό χρηματοδότησης (βλ. και απόφαση Συγκλήτου ΑΠΘ για τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις κάθε φοιτητή/τριας).

Μετάβαση στο περιεχόμενο