Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Π.Α.Ε.) χορηγεί στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, τον ακαδημαϊκό τίτλο “Πτυχίο” Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Τα σχετικά με το πρόγραμμα και τον κανονισμό σπουδών, καθώς και με τις μεταπτυχιακές σπουδές, καθορίζονται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις για όλα τα Α.Ε.Ι.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες παράλληλα με τη θεωρητική τους κατάρτιση κάνουν Πρακτική Άσκηση σε νηπιαγωγεία της πόλης της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών, καθώς και στο «Παιδικό Κέντρο» του Α.Π.Θ., το οποίο λειτουργεί στον χώρο του Πανεπιστημίου.
Οι φοιτητές/τριες εισάγονται κατόπιν εξετάσεων εθνικού επιπέδου. Είναι επίσης δυνατή η εισαγωγή στο Τμήμα πτυχιούχων Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. άλλων Τμημάτων, με κατατακτήριες εξετάσεις.
Τα προγράμματα σπουδών επιδιώκουν να αποκτήσουν οι απόφοιτοι τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες, ώστε να προάγουν την παιδαγωγική επιστήμη, να προσαρμόζονται στις επιστημονικές και εκπαιδευτικές αλλαγές και να συμβάλουν με την έρευνα στην εξέλιξη και στις σύγχρονες εφαρμογές της επιστήμης αυτής.
Συνεπώς οι απόφοιτοι του Τμήματος, από τα μαθήματα κορμού, τις προσωπικές επιλογές τους (επιλεγόμενα μαθήματα και διπλωματική εργασία) και την Εφαρμοσμένη Προσχολική Παιδαγωγική (πρόγραμμα πρακτικής άσκησης) δύνανται να αποκτήσουν ικανότητες προσφοράς υπηρεσιών σε φορείς τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης μικρών παιδιών, καθώς επίσης και τη δυνατότητα για διεξαγωγή έρευνας στο πεδίο των επιστημών της εκπαίδευσης.
Επιπλέον των γνώσεων και δεξιοτήτων που αφορούν την επιστήμη και το επάγγελμά τους, οι απόφοιτοι του Τμήματος αποκτούν γνώσεις και ικανότητες που έχουν σχέση με την επικοινωνία σε μια ξένη γλώσσα και με τη χρήση των Τ.Π.Ε.
Το πτυχίο από το Τ.Ε.Π.Α.Ε. δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε Μεταπτυχιακές Σπουδές ιδρυμάτων της ημεδαπής και αλλοδαπής.
Κατά το τρέχον εξάμηνο, μετά την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών, λειτουργούν παράλληλα δύο προγράμματα:
- Το Παλαιό Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Π.Σ.) για τους/τις φοιτητές/τριες που εισήχθησαν στο Τμήμα μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2011 – 2012.
- Το Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών (Α.Π.Σ.) για τους/τις φοιτητές/τριες που εισάγονται στο Τμήμα από το ακαδημαϊκό έτος 2012 – 2013 και μετά.
Πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών ακαδ. έτος 2024-2025 (μόνο για πρωτοετείς).
Κάθε φοιτήτρια/ής για να ολοκληρώσει τις σπουδές της και να λάβει πτυχίο πρέπει να έχει συμπληρώσει οκτώ τουλάχιστον εξάμηνα σπουδών (4 έτη) και να έχει συγκεντρώσει ελάχιστο αριθμό 240 πιστωτικών μονάδων (ECTS).
Για τη λήψη του πτυχίου απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε σαράντα δύο (42) μαθήματα: 14 Υ, 9 ΥΕ και 15 Ε, στα τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα Πρακτικής Άσκησης (ΠΡΚ) (25 ECTS) και στα δύο εκ των τριών μαθήματων κατ΄ επιλογήν Υποχρεωτικών της Πρακτικής άσκησης (ΠΡΚ) (συνολικά 25 ECTS) (όπως φαίνονται στους δύο πίνακες που ακολουθούν) . Τα μαθήματα που η/ο φοιτήτρια/ής πρέπει να εξεταστεί επιτυχώς για τη λήψη πτυχίου διακρίνονται σε:
- Υποχρεωτικά μαθήματα (Υ): Η επιτυχής ολοκλήρωση σε αυτά τα μαθήματα είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου. Τα Υ μαθήματα για τη λήψη του πτυχίου είναι συνολικά 14.
- Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικά (ΥΕ): Ο/Η φοιτητής/τρια επιλέγει από συγκεκριμένα ΥΕ μαθήματα που προσφέρονται στο συγκεκριμένο εξάμηνο και η επιτυχής εξέταση σε αυτά τα μαθήματα που επέλεξε είναι υποχρεωτική για τη λήψη του πτυχίου. Η επιλογή είναι δεσμευτική και ακολουθεί τη δήλωση μαθημάτων μέχρι τη λήψη του πτυχίου. Τα ΥΕ μαθήματα για τη λήψη πτυχίου είναι συνολικά 9.
- Μαθήματα Επιλογής (Ε): Ο/Η φοιτητής/τρια επιλέγει ελεύθερα από τα Ε μαθήματα που προσφέρονται στο συγκεκριμένο εξάμηνο (ή από προηγούμενα αντίστοιχα εξάμηνα). Η επιλογή μπορεί να αλλάξει σε κάθε δήλωση μαθημάτων. Τα Ε μαθήματα για τη λήψη πτυχίου είναι κατά μέγιστο πλήθος 15. Αν, στο 8ο εξάμηνο η/ο φοιτήτρια/ής επιλέξει την εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας (ΠΤΧ*), τότε απαλλάσσεται από 4 Ε μαθήματα (κι άρα αρκούν 11 Ε και η Πτυχιακή εργασία για τη λήψη του πτυχίου).
- Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ**). Τα μαθήματα αυτά είναι μαθήματα ΕΠ που η/ο φοιτήτρια/ής έχει δικαίωμα να επιλέξει από άλλο τμήμα του Πανεπιστημίου. Η επιτυχής εξέταση σε τέτοιο μάθημα, απαλλάσσει την/τον φοιτήτρια/ή από ίσο αριθμό μαθημάτων Επιλογής (Ε) του τμήματος για τη λήψη του πτυχίου. Τα ΕΕ μαθήματα που μπορεί η/ο φοιτήτρια/ής να επιλέξει είναι συνολικά δύο (2) με πέντε πιστωτικές μονάδες έκαστο (5 ECTS) και μπορεί να τα επιλέξει στο Η’ εξάμηνο. Δηλαδή στο Η’ εξάμηνο η/ο φοιτήτρια/ής έχει δικαίωμα να επιλέξει συνολικά 6 μαθήματα Επιλογής εκ των οποίων ένα έως 2 μπορεί να είναι μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής (ΕΕ). Κάθε μάθημα του προγράμματος σπουδών (εκτός των πρακτικών ασκήσεων) αντιστοιχεί σε πέντε πιστωτικές μονάδες (5 ECTS). Όλα τα μαθήματα και οι Πρακτικές Ασκήσεις προσφέρονται σε συγκεκριμένο εξάμηνο.Τα μαθήματα που προσφέρονται σε κάθε εξάμηνο, και η κατηγορία στην οποία εμπίπτει κάθε μάθημα εμφανίζονται στους Πίνακες που ακολουθούν.
Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται το πλήθος και η κατηγορία μαθήματος που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου ανά εξάμηνο.
Προκειμένου να εξασφαλισθεί η ίση κατανομή των φοιτητριών/ών σε κάθε μάθημα ΥΕ και Ε, θα υπάρχει μέγιστος αριθμός φοιτητριών/ών ανά μάθημα (πλαφόν). Ο υπολογισμός του αριθμού αυτού θα γίνεται με βάση τον αριθμό των προσφερόμενων μαθημάτων και τον αριθμό των φοιτητριών/ών κάθε εξαμήνου. Αυτό σημαίνει πως όταν ο ανώτατος αριθμός εγγεγραμμένων φοιτητών και φοιτητριών ολοκληρωθεί, τότε το μάθημα δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο προς επιλογή για το εξάμηνο και θα χρειαστεί να γίνει επιλογή άλλου μαθήματος.
Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών
Σύμφωνα με το Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών, οι σπουδές απαιτούν από τον/τη φοιτητή/τρια να έχει συγκεντρώσει ελάχιστο αριθμό 240 πιστωτικών μονάδων (ECTS) που κατανέμονται ως εξής:
- Μαθήματα Βάσης 120 ECTS: Οι μονάδες προέρχονται από 20 μαθήματα που επιλέγει από 30 συνολικά στα δύο πρώτα έτη των σπουδών του.
- Μαθήματα Προσανατολισμού 66 ECTS: Οι μονάδες προέρχονται από 11 μαθήματα που επιλέγει από 20 συνολικά στα Ε’ και Στ’ εξάμηνα των σπουδών του.
- Πρακτική Άσκηση 48 ECTS
- 6 ECTS από την Ξένη Γλώσσα
Οι υποχρεώσεις των φοιτητών/τριών σε κάθε εξάμηνο αντιστοιχούν σε 30 πιστωστικές μονάδες (ECTS).
Παλαιό Πρόγραμμα Σπουδών
Σύμφωνα με το Παλαιό Πρόγραμμα Σπουδών, οι σπουδές απαιτούν από το φοιτητή/τρια να έχει συγκεντρώσει ελάχιστο αριθμό 182 διδακτικών μονάδων (δ.μ.) που κατανέμονται ως εξής:
- Υποχρεωτικά μαθήματα 91 δ.μ: 50 δ.μ. στα πρώτα τέσσερα εξάμηνα από Υποχρεωτικά μαθήματα Κορμού και 20 δ.μ. τα επόμενα τέσσερα εξάμηνα από Υποχρεωτικά μαθήματα Προσανατολισμού. Τα μαθήματα Προσανατολισμού προσφέρονται από τους 4 Τομείς του Τμήματος (Αισθητικής Παιδείας, Γλώσσας και Ιστορίας,
Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής) που επιλέγουν οι φοιτητές/τριες στην αρχή του Ε’ εξαμήνου. - Μαθήματα επιλογής 40 δ.μ.: Σ’ αυτές μπορεί να περιληφθούν 8 μονάδες από ελεύθερες επιλογές από άλλα Τμήματα ή Σχολές και 10 δ.μ. από διπλωματική εργασία.
- Πρακτική Άσκηση 40 δ.μ.
- 12 δ.μ. από την Ξένη Γλώσσα
Για περισσότερες πληροφορίες οι φοιτητές/τριες μπορούν να ενημερώνονται από τους Οδηγούς Σπουδών των δύο προγραμμάτων σπουδών.